Solen formørkes, månen skinner ikke, og stjernerne falder ned fra himlen. Hvordan skal vi forstå dette tegn på Jesu genkomst?

Kort før pinse i år blev jeg opmærksom på, at Joel sammen med sin pinseprofeti har en profeti om Jesu genkomst, hvor han nævner de kosmiske tegn: “Solen forvandles til mørke og månen til blod, før Herrens store og frygtelige dag kommer” (Joel 3,1-4). Peter gentager Joels profeti pinsedag, inklusive ordene om Herrens store dag. Og i Jesu profeti om tegnene på genkomsten står noget lignende.
I den første version af romanen, som senere fik titlen “Om lidt – roman fra en ikke så fjern fremtid”, forsøgte jeg at skildre de kosmiske tegn som et udbrud i en super-vulkan. Et sådant udbrud vil skaber en askesky, som i mange måneder kan lukke udsynet til solen og månen på et helt kontinent, og selve udbruddet kan ligne en regn af stjerner.
Jordens undergang
Jeg skrev af forskellige grunde vulkanudbruddet ud af romanen, og det er jeg glad for i dag. I profetien burde et vulkanudbrud stå på linje med hungersnød og jordskælv (Matt 24,7). Men tegnene i sol, måne og stjerner nævner Jesus et andet sted i profetien, og måske skal vi læse det helt anderledes. Hvad nu, hvis de kosmiske tegn i virkeligheden beskriver begyndelsen på jordens undergang? Apostlen Peter skriver, at vi venter: “… Guds dags komme, da himlene skal gå op i luer og elementerne komme i brand og smelte” (2 Pet 3,12).

Heldigvis fortsætter han: “Men efter hans løfte venter vi nye himle og en ny jord, hvor retfærdighed bor.” Det er noget godt, vi har i vente som kristne. Men efter menighedens bortrykkelse (som Jesus nævner i sammenhængen) og inden alting bliver nyt, skal skaberværket gennem en renselse.
Kan ordene om sol, måne og stjerner være en profeti om det, som Peter beskriver med ordene: “… da skal himlene gå op i luer og elementerne komme i brand og smelte”?
Hvis nogen har tanker om det, så skriv endelig i kommentarfeltet herunder.
Flere begivenheder i én
Jeres forløsning nærmer sig

Det pågældende afsnit i Jesu store profeti om de sidste tider lyder i sin helhed:
Fra den samme profeti har Lukas en meget dejlig passus, som Matthæus ikke har med:
“Men når disse ting begynder at ske, så ret jer op og løft jeres hoved, for jeres forløsning nærmer sig” (Luk 21,28).
Kære Jørgen
Tak for som sædvanlig spændende tanker.
Mht. Peters henvisning til Joels profeti. Peter indleder med “her sker det, som er sagt”. Det passer indlysende på ca. første halvdel af profetien (at det er noget, der netop sker her og nu). Men passer det også på resten – om underne på himlen, en mørk sol mv. – eller er det noget, der skal ske senere, altså umiddelbart før Jesu genkomst?
Umiddelbart synes jeg ikke, Peter lægger op til denne skelnen mellem nutid og fremtid – men det er, som om det alt sammen er noget, der sker “her”.
Stefan Gustavsen er i sin bog “Skeptikerens guide til Jesus 1” (side 110 ff.) inde på, at Peter kan henvise til naturfænomener omkring Jesu død. Månen kunne have været rød pga. en sandstorm, og solen sort pga. en måneformørkelse – og en astrofysiker på Oxford har beregnet, at der har været en måneformørkelse synlig i Jerusalem fredag 3. april år 33 fra kl. 18.20 til kl. 19.11. Herrens store dag er så i Peters tale den dag, Jesus blev korsfæstet og frelste verden.
Men det ene udelukker måske ikke det andet. Måske der ved Jesu genkomst vil være kosmiske fænomener svarende til dem, der var ved hans død?
Og hvordan skal vi forstå, at disciplene fik at vide, at de skal se Jesus komme igen, som de så ham fare op til himlen? Kunne det være, at ligesom naturkræfterne var i sving ved hans død, opstandelse og himmelfart, skal de være det ved hans genkomst?
Mange hilsner. Ove